::Haláleset a Harvardon - mese

Vasárnap este hirtelen meghalt a Harvard Egyetemen könyvtárának igazgatója. Charles, a biológia tanszék vezetője gyilkosságot sejt, míg Krea, a teológia tanszék vezetője azt mondja, isten sújtott le az igazgatóra. Charles hangoztatja, hogy a gyilkosságnak van gyanúsítottja: egy bizonyos Evon nevű alak, akiről tudni lehet, hogy haragban volt az igazgatóval, képes lehetett megülni őt. Kre azt mondja, hogy nem igazán van bizonyíték arra, hogy Evon lett volna a gyilkos. Charles felhívja a figyelmünket, hogy látták belopózni Evon-t az egyetemre 5-kor, és a haláleset fél hatkor történt. Krea azonban köti az ebet a karóhoz, hogy nincs elég tanúvallomás: a vád igazolásához kellene legalább egy szemtanú minden egyes helyiségben, hogy lássuk hol haladt el Evon. Charles szerint vasárnap este nem is várható sokkal több tanú, már az is szerencse, hogy egyáltalán egy ilyen tanú van. Aztán Charles arra is felhívja a figyelmet, hogy a Evon kabátján találtak nyomokat a gyilkos fegyver lőporából, az igazgató körme alatt pedig feltételezhetően a verekedés miatt ott maradt szövetdarabokat, amelyek DNS elemzése Evonra utal. Krea azt mondja, hogy az azonos DNS lehet egy csodálatos egybeesés miatt is.

Krea felhívja a figyelmet, hogy nem sikerült azonban előkeríteni a gyilkos fegyvert. Charles azt mondja, hogy persze Evon eldobhatta azt a fegyvert, semmi sem akadályozza meg ebben, és nem várható el, hogy mindent megtaláljon a rendőrség. Elvégre az a fegyver akárhol is lehet, ha közben meg nem semmisült.

Krea azt is hangoztatja, hogy nem tudjuk pontosan, honnan is vette Evon a fegyvert. Több elmélet is van, és nem tudnak dönteni. Charles azt válaszolja, hogy ez igaz, de ettől még a gyilkosság megtörténhetett. A fegyver eredetének kérdése nagyon érdekes, de nem kell az ítélet kimondásához. Krea azt is mondja, hogy a laboratóriumi kísérletekben nem tudták a gyilkosságot teljes egészében reprodukálni. Charles rámutat, hogy ez igaz, de a laborban általában csak lőgyakorlatokat tartanak, mert egyszerre csak a dolog egy kis részével foglalkoznak. Nem vihetik be az egész egyetemet a laborba. Nos hát valahogy így fest a vita állása, és az embereknek a véleménye megoszlik. Néhányan azt mondják, hogy Evon a tettes, a bizonyítékok elég alaposan igazolják ezt, és nincs is más elmélet. Persze a gyilkosság további részletei érdekesek, de az ítéletet már ki lehet mondani. Mások szerint az ítélethozatalnak nincs itt az ideje. Sokak szerint soha nem is fogjuk megtudni, ki volt a gyilkos. A legtöbbek szerint az igazgatót kapzsisága miatt érte isten méltó büntetése. Önök hogy gondolják?