::Muzulmán halál

 

A muzulmán és a zsidó vallásban is van egy előírás arról, hogy az állatokat hogy kell levágni. A fontos szempont, hogy az állatból minél jobban follyon ki a vér, mert az valamiért nemkívánatos. Mondjuk egy vérrel teli hús tényleg nem gusztusos, de egyébként nem értem, mi gond van vele.

Ezért aztán az alőírás az, hogy az állatokat úgy kell levágni, hogy előbb elvágjuk a torkát. A modern nyugati technikák, például elektrosokk vagy fejbelövés vagy ilyenek ezen vallásos előírások szerint tiltottak.

Elég valószerűnek látszik ez az előírás, hiszen az ember elképzelése szerint valóban akkor folyhat ki legtöbb vér, ha közvetlenül egy fő artériát vágunk el, és engedjük azon át kifolyni a vért.

Ezt az előírást egyébként arabul "halál"-nak nevezik. Oslóban láttam ilyen néven valami éttermet, és csodálkoztam, hogy ez magyaroknak de furin hangzik. Nem tudom egyébként, hogy esetleg nincs-e etimológiai köze a magyar halál szóhoz mégiscsak.

A New Scientist legújabb számában van egy cikk egy vizsgálatról, amely szerint ez az előírás még úgy is hólyeség, ha a vallások célját telintjük, nevezetesen, hogy ne legyen vér az állatban.

http://www.newscientist.com/channel/opinion/mg19225805.100-halalstandard-slaughtering-doesnt-need-animals-awake.html

Összehasonlították, hogy mi van, ha előbb fejbe lőnek egy állatot, aztán véreztetik ki, illetve, hogy azonnal elvágják a torkát. A kifolyt vér mennyisége kb azonos volt. Tehát nem folyik ki több vér, ha előbb másképpen ölik meg az állatot.

A magyarázat az lehet szeritnem, hogy a vér a halott állatban nem alavad meg egykönnyen, tehát sokan nem számít a sorrend. Nos,a kármilyen jól hangzott a vallásos érvelés, lám ellenérvet is lehet találni, a kísérletek pedig nem a vallást igazolják.

Ezért nem jó dolgo csupán sozkás alapján valamit ész nélkül követni, és ráadásul még igaznak is gondolni, és racionalizálni is. A muzulmánoknak persze jogukban van úgy vágni az állatot, ahogy csak akarják, ezzel megában nem ártanak senkinek.