::A Deep Fritz számítógép megverte Kramnyikot, a sakkvilágbajnokot


Kramnyik nemrég védte meg hosszabbításos viadalban a világbajnoki címét. Most Kaszparov után Kramnyik is kikapott a számítógép ellen. A Deep Blue után a Deep Fritz is megverte az aktuális világbajnokot. Ez úgy tűnik, hogy most már végleges: a mesterséges intelligencia sakkban legyőzte az embert.
Érdekes kérdések merülnek itt fel, és érdemes pontosan gondolkodni ez ügyben. Mit jelent ez az eredmény? A Deep Fritz nem rendelkezik általános intelligenciával. Nem tudatos, nem mondható még mesterséges intelligenciának. Csupán egy bizonyos szűk területen előzte meg a gép az embert. De fontos eredmény ez mégis.
Kramnyik úgy nyilatkozott, hogy a Deep Fritzel játszani olyan volt, mint egy emberrel. Tehát nem csupán jobb volt a gép, hanem emberi. Emberi volt ebben a szűk területen, ugyanakkor ember feletti is.
Már Kaszparov valahogy úgy nyilatkozott arról a bizonyos lépésről, amikor a Deep Blue megverte, hogy volt abban valami zseniális.
Ez az eredmény indikál valamit, azt indikálja, hogy az emberi zsenialitás, intelligencia nem több, mint számítások, becslések, statisztikák, és próbálkozások összessége. Nincs a zsenialitásban semmi több, csak tudás, számolás és véletlen. Ettől persze értékes, de nem valami misztikus dolog.
Még valamit illusztrál ez az eredmény. A Deep Blue programozói nemtudták volna megverni Kaszparovot. A Deep Fritz programozói sem tudtnák megverni Kramnyikot. Jelenleg senki nem képes megverni Kramnyikot, talán csak 4-5 élvonalbeli sakkozó pályázhat erre, köztük Lékó Péter is. De nem a Deep Fritz programozói.
A Deep Fritz tehát ember alkotta, ugyanakkor többet tud, mint az emberek, akik alkották. Vannak tehát olyan algoritmusok, modellek, amelyek képesek tudást, intelligenciát létrehozni tapasztalatból. Ez pedig azt jelenti, hogy az emberi intelligenciát tekintve is igazolt ez a nézet: az sem más, mint az evolúció és az egyedi tanulás terméke. Nem más, mint az agy, megfelelően „felprogramozva”az evolúció által, és betanítva az élet által.
Mi emberek nem tudjuk még a gépeinket úgy felprogramozni, mint az evolúció az agyunkat, és nem is tanítjuk annyit, mint az élet minket. Emiatt a számítógép még nem intelligens általános értelemben.
Ugyanakkor vegyünk egy nagyon rossz kis mobiltelefont, amiben a jelenlegi PC-knél kicsit rosszabb processzor van, és programozzuk fel két perc alatt egy közepes sakk programmal. Vegyünk a másik oldalon egy átlagos okos embert, adjunk neki két napot tanulásra. A mobiltelefon a maga rossz hardverével és szoftverével még mindig meg fogja verni az okos embert, aki két napig tanult.
Bizonyos speciális dolgokban a számítógépek már nagyságrendekkel túllépték az embert. Gyorsabban számolnak, gyorsabban felprogramozhatóak speciális dolgokra. Nem tartom magam buta embernek, és még egész jól sakkozok is. Van egy sakkprogramom, amit a gyengébb szinteken meg tudok verni. Van egy viking sakk programom, amit fehérrel megverek, de feketével kikapok, kivétel a leggyengébb szint. Van egy kínai sakk programom, amit általában megverek (általában egy visszalépés kell hozzá, mert elnézek valamit). Van egy japán sakk programom, amit általában megverek, de egy másik sakk program ellen még sosem nyertem. Góban viszont bármilyen jelenleg hozzáférhető programot megverek. Van állítólag egy, amelyik erősebb az én szintemnél.
Számos vetülete van az intelligenciának, ezek közül a gép egy pár speciális dologban jobb. Az ember általánosságban még egy ideig jobb lesz, és én nem is gondolom, hogy belátható időn belül változni fog ez a sorrend. Nem azért, mert nem lehetséges, hanem azért, mert nem is törekszünk erre.