Ateista és Agnosztikus Klub

Tervezek indítani egy ateista és agnosztikus klubot. Magyarországon már sok ateista szervezet indult, és vallott kudarcot. Akkor tehát mi értelme indítani egy ilyen klubot? Azért, mert van egy elképzelésem arról, hogy mi miért nem működik, és mire lehet esetleg igény. Normális szkeptikussággal azt mondom, hogy lehet, hogy nincs igény semmiféle ateista szervezetre, ezért nincs. De ha mégis, megpróbálom.

Röviden az eddigi szervezetek azért nem voltak sikeresek, mert nem találkoztak a tagok igényével. Lehet csinálni egy ateista társaságot azért, hogy valakik szerepeljenek a médiában, de akkor ez öncélú, annak szól, aki a médiában szerepel, a többiek pedig elégedetlenek. Lehet létrehozni egy szervezetet támogatások elnyerésére, ami nem rossz, mert miért is ne szereznénk az államtól pénzeket? Igen,de ha csak erről szól a szervezet, akkor meglehetősen pénzorientált lesz, és öncélú. A tagok ebben megint nem sok örömöt látnak. Lehet egy szervezetet létrehozni azért, hogy tagsági díjat fizessenek, és a vezetőség ezt megkapja. Valószínűleg ebből nem lehet meggazdagodni, szóval nem egy jó ötlet, és a tagság nagyon fog morogni megint. Lehet még az ateisták jogi védelmére, de őszintén szólva én ehhez nem nagyon értek, és nem is nagyon igénylem.

Egy dologért van szerintem ténylegesen értelme egy klubot szervezni: azért, mert az ateisták szeretnének egy közösséget, ahol beszélgethetnek, ahol vitázhatnak, ahol egy kicsit panaszkodhatnak, és megértik őket, és ahol művelődhet, okosodhat, gondolatokat oszthat meg másokkal. Ehhez pedig nem kell állami támogatás, nem kell tagdíj, csak lelkesedés, ami az igénytől függ.

Az ateista klubbom tehát kezdetben mindenképpen ingyenes lenne, és azzal foglalkoznánk, hogy összejönnénk, vitáznánk, beszélgetnénk, előadásokat tartanánk (kicsit TIT-hez hasonlóan), és persze szerkesztenénk valami honlapot. Tehát:

Ha van 10-15 ember akinek erre igénye van, és nem csak kezdeti lelkesedése, hanem tényleg igénye, akkor működni fog. Ha nem, akkor nem. Az igényt hangsúlyoznám, mert a dolog csak úgy működik, ha tényleg sok ember tényleg eljön, vannak gondolatai,ötletei, akar mondjuk felkészülni valamiből, elmondani valamit másoknak, dolgozni, írni, előadni.

Úgy nem fog menni, ha nem jöttök el, ha senki nem csinál semmit, ha mindenki másoktól várja a dolgokat.

Ha tehát komolyan gondolja valaki, akkor kezdetnek a következőt javasolom. Létrehoztam egy levelezési listát:

http://groups.yahoo.com/group/ateistaklub/

Erre jelenleg bárki feliratkozhat, és akkor ott tudunk úgy levelezni, hogy többen is olvassák, és remélhetőleg nem lesz nagyon nagy zűrzavar. Kezdhetnénk a beszélgetést azzal, hogy az eddigi szervezetekben mi volt a hiba, és kinek mi az elképzelése. A fent leírt elképzelésen persze lehet változtatni. Lehet persze bármilyen ateista témáról is beszélgetni, ennek a honlapnak a tartalmáról is.

Ha valaki feliratkozik, kérem, mutatkozzon be!

Aztán ha 2 hónap múlva lesz mondjuk 15 aktív a listán, akkor úgyis beindul. Ha nem, akkor elhal.